Het nieuwe jaar

In de nevels van het oude jaar
stonden de contouren voor het nieuwe jaar klaar,
om ras met zware knallen uiteen te spatten
het was haast niet te bevatten.

Toen echter die broze contouren
zich begonnen te roeren
naar ons gedrag
van alle dag.

Was het al, dat de goede voornemens verzande
terwijl de vreugdevuren nog brandde
brengen we van mens tot mens
steeds weer onze nieuwjaarswens.

Dus wens ik ook u en de uwen
Een voorspoedig 2019.
In de hoop elkander in 2020 toch weer te zien
om gezamenlijk het 2019 van `t toneel te duwen.
DdJ

www.dichteronderdemolen.eu

Ja ik weet het `t is wel heel erg laat
maar, het leven gaat zo als het gaat
mijn gezondheid liet het afweten
dus kon ik met niemand daten.

Nu heb ik weer eens een wat betere dag
en ik weer eens even naar boven kan en mag
naar mijn computer om te mailen
en mijn wensen met jullie kan delen.

1218

Reacties (1) | 08/01/2019
Je moet lid zijn om te kunnen reageren.

Recente reacties

  1. Een prachtige winters landschap Dolf, romantisch ook!
    Gelukkig dat je voldoende kracht had om achter de computer jouw fraaie gedicht en nieuwjaarswens te typen. Daarvoor dank!

    Natuurlijk wens ik jou en die je lief zijn ook een voorspoedig, gezond en gelukkig nieuwjaar toe Dolf.

    Ook sterkte en hartelijk liefs,
<< Terug naar de homepage

Informatie dichter

Dichtersnaam: Dolf de Jong

Terug kijkend op de tachtig jaren, dat ik onopgemerkt rondloop op onze aardkloot, waarvan de eerste drie jaren voor mij een mistig verleden zijn. Van daarna is mij veel bijgebleven. Zoals de oorlogsjaren, wij woonden toen in Noordwijk aan zee, vlak achter de Noord Boulevard, naast hotel Den Hollander waarachter zich toen nog een boerderij bevond. Wij speelden daar vaak in de hooiberg. Toen er op de boulevard een bom werd gegooid, werd ook ons huisje zo beschadigd dat wij moesten verhuizen en in Noordwijk Binnen zijn komen wonen. Zo staat mij ook nog helder op het netvlies, de hongerwinter waarin ik bedelend bij de gegoede lui aanbelde voor een boterham en dan thuis de opbrengst kon verdelen onder mijn zwaar zieke vader, broer en zus. Ik mocht toen elke vrijdagavond bij de burgemeester in de keuken komen eten. Voorts stond ik elke dag in de rij bij de gaarkeuken. Ik weet nog, nadat we bevrijd waren, hoe ik met een oom van mij, mee liep naast de colonne weg marcherende Duitse soldaten om daar de weggegooide sigarettenpeuken voor mijn oom op te rapen. Ja zo herinner ik mij nog heel mijn jeugd. Op mijn dertiende ging ik van school en ging met de KW 86 naar zee op haringvangst, om voor thuis de kost te verdienen. ‘s nachts rond twee uur werden wij dan door de schipper gewekt en gingen dan de netten binnenhalen. Ik stond dan als afhouder aan de winch om de drie km lange kabel waar de netten aan vast zaten naar binnen te halen. Wij werkten dan tot een uur of zes en om zeven uur ging een ieder naar de kooi tot de schipper de scheepsbel weer liet klinken. Later heb ik toen ook nog op de KW 38 en op de Vlaardingen 115 gevaren. Daarna werd ik door een Noordwijkse kapitein van coaster Jaba, gevraagd om bij hem als kok te komen varen. Dat heb ik toen een klein jaar gedaan. Ik wilde echter aan dek werken. Ik was echter afgekeurd wegens kleurenblindheid. Ik heb toen zeven jaar op de Rijn gevaren tot daar door de invoering van radar ook de keuring werd ingevoerd en ik geen schipper kon worden. Toen ben ik als scheepscontroleur in de haven gaan werken, om later als veilheidsbeambte de vut in te gaan. Toen ben ik begonnen met het schrijven van gedichten. Ik schrijf verhalende gedichten. Dus geen echte gedichten die lezer driemaal moet herlezen om door te krijgen wat de dichter bedoeld. Ik hou mij daarbij meestal aan een strak rijm beleid. Waardoor mijn werkjes door echte dichters worden aangemerkt als een soort van sinterklaasgedichten. Ik heb het zelfs aangedurfd om een website te maken “ www.dichteronderdemolen.eu “ met voorlopig negentien pagina’s. En een honderdtal gedichten. Ook ben ik zo brutaal geweest, om zelfs een boek te schrijven van 320 pagina`s de titel i: "De oceaan gaf het geheim prijs". Ik heb het in eigen beheer uitgegeven en wat de kosten betreft ben ik daar aardig uitgesprongen.

Toon alle gedichten

Favorieten van Dolf de Jong

  • Deze dichter heeft nog geen favorieten.

Dolf de Jong is favoriet bij