Alom geachte Heer

mijn favoriete boek,
dat heb ik dicht geklapt
daar het door de vele onduidelijkheden
door niemand wordt gesnapt.

In twee delen of wel twee geschriften
is het geschreven
voor alle mensen op dees aard
als leidraad voor het leven.

Het is mij om het even
of de Hoofdpersoon waar over het gaat,
door een ander,
of door U zelve is geschreven.

Maar de vraag waarom,
blijft bij mij hangen
waarom is het zo moeilijk geschreven
voor de mensen die op aarde leven.

Daarom schrijf ik u deze brief
om U om uitleg te vragen
in de hoop dat u mij zal antwoorden
zodat het ook bij mij gaat dagen.

Een ieder leest uw boek op zijn manier,
daar `t voor velerlei uitleg vatbaar is.
Men trekt ten strijde met Uw naam in hun banier;
als zou er een zegen rusten op het moorden hier.

Door de eeuwen heen strijd men onvermoeid.
Mag men hier martelen en moorden
en worden hele volkeren uitgeroeid.
Steeds vinden zij de reden in uw woorden.

Zijn er schijnheilige profeten
die er toe overgaan tot het zegenen van de zwaarde (n)
voor de moordpartijen hier op aarde;
terwijl zij beter weten.

Het is hun zucht naar macht
waarvoor zij uw boeken gebruiken
en ontleden zo uw woorden
als zou men in uw naam mogen moorden.

Heel de wereld is verdeeld
daar een ieder uw woorden anders leest.
Ware het maar zo geweest;
dat U enkel de tien geboden had uitgedeeld.

Dat die boeken niet waren geschreven
dan had toch een ieder hier naar kunnen leven.
Deze geboden geven duidelijk aan
hoe de mens door het leven dient te gaan.

Doordat geen mens de juiste uitleg kent
van het oude en het nieuwe testament,
daarom lees ik niet meer in uw boeken,
maar zal op mijn manier Uw boodschap blijven zoeken.

was get.
DdJ..

517

Reacties (0) | 08/11/2018
Je moet lid zijn om te kunnen reageren.
<< Terug naar de homepage

Informatie dichter

Dichtersnaam: Dolf de Jong

Terug kijkend op de tachtig jaren, dat ik onopgemerkt rondloop op onze aardkloot, waarvan de eerste drie jaren voor mij een mistig verleden zijn. Van daarna is mij veel bijgebleven. Zoals de oorlogsjaren, wij woonden toen in Noordwijk aan zee, vlak achter de Noord Boulevard, naast hotel Den Hollander waarachter zich toen nog een boerderij bevond. Wij speelden daar vaak in de hooiberg. Toen er op de boulevard een bom werd gegooid, werd ook ons huisje zo beschadigd dat wij moesten verhuizen en in Noordwijk Binnen zijn komen wonen. Zo staat mij ook nog helder op het netvlies, de hongerwinter waarin ik bedelend bij de gegoede lui aanbelde voor een boterham en dan thuis de opbrengst kon verdelen onder mijn zwaar zieke vader, broer en zus. Ik mocht toen elke vrijdagavond bij de burgemeester in de keuken komen eten. Voorts stond ik elke dag in de rij bij de gaarkeuken. Ik weet nog, nadat we bevrijd waren, hoe ik met een oom van mij, mee liep naast de colonne weg marcherende Duitse soldaten om daar de weggegooide sigarettenpeuken voor mijn oom op te rapen. Ja zo herinner ik mij nog heel mijn jeugd. Op mijn dertiende ging ik van school en ging met de KW 86 naar zee op haringvangst, om voor thuis de kost te verdienen. ‘s nachts rond twee uur werden wij dan door de schipper gewekt en gingen dan de netten binnenhalen. Ik stond dan als afhouder aan de winch om de drie km lange kabel waar de netten aan vast zaten naar binnen te halen. Wij werkten dan tot een uur of zes en om zeven uur ging een ieder naar de kooi tot de schipper de scheepsbel weer liet klinken. Later heb ik toen ook nog op de KW 38 en op de Vlaardingen 115 gevaren. Daarna werd ik door een Noordwijkse kapitein van coaster Jaba, gevraagd om bij hem als kok te komen varen. Dat heb ik toen een klein jaar gedaan. Ik wilde echter aan dek werken. Ik was echter afgekeurd wegens kleurenblindheid. Ik heb toen zeven jaar op de Rijn gevaren tot daar door de invoering van radar ook de keuring werd ingevoerd en ik geen schipper kon worden. Toen ben ik als scheepscontroleur in de haven gaan werken, om later als veilheidsbeambte de vut in te gaan. Toen ben ik begonnen met het schrijven van gedichten. Ik schrijf verhalende gedichten. Dus geen echte gedichten die lezer driemaal moet herlezen om door te krijgen wat de dichter bedoeld. Ik hou mij daarbij meestal aan een strak rijm beleid. Waardoor mijn werkjes door echte dichters worden aangemerkt als een soort van sinterklaasgedichten. Ik heb het zelfs aangedurfd om een website te maken “ www.dichteronderdemolen.eu “ met voorlopig negentien pagina’s. En een honderdtal gedichten. Ook ben ik zo brutaal geweest, om zelfs een boek te schrijven van 320 pagina`s de titel i: "De oceaan gaf het geheim prijs". Ik heb het in eigen beheer uitgegeven en wat de kosten betreft ben ik daar aardig uitgesprongen.

Toon alle gedichten

Favorieten van Dolf de Jong

  • Deze dichter heeft nog geen favorieten.

Dolf de Jong is favoriet bij