VOOR HET LAATST NAAR ACHTERBERG

Op zekere dag ben ik naar u toegegaan,
in uw weggedoken huisje tussen bomen,
dat met geloken ramen in koortsdromen
of spookverhalen niet zou misstaan.

U moet mij al van ver hebben zien komen,
ik zag u met een schoffel in de voortuin staan,
werktuiglijk rolde u een sigaret en stak die aan,
onderwijl werd ik wantrouwend opgenomen.

Wat ik van mijn leven heb geschreven,
heb ik u toen ter beoordeling gegeven.
Wij waren beiden met de zaak verlegen.

En toen ik vroeg of u het wilde lezen,
verkeerde ik – om eerlijk te wezen –
een ogenblik tussen hoop en vrezen.

***

TOT SLOT

In het hieraan voorafgaande sonnettenkwartet, NAAR ACHTERBERG, is in de laatste dagen een voorzichtige poging ondernomen om naar de dichter Gerrit Achterberg te gaan – en via hem naar de dichtkunst in het algemeen. Dat gebeurde soms een beetje op zijn wijze en met zijn middelen: de woorden met een * verwijzen (in)direct naar zijn sonnettencyclus ‘Ode aan Den Haag’ (1953). Deze cyclus is o.m. opgenomen in een door Paul Rodenko samengestelde bloemlezing uit Achterbergs poëzie, getiteld ‘Voorbij de laatste stad’, ooit verschenen als ‘Ooievaar pocket’ (nr. 11) bij uitgeverij Bert Bakker, Den Haag (dit voor de belangstellende lezer die nader kennis wil maken met het werk van Gerrit Achterberg).

Reacties (0) | 07/11/2018
Je moet lid zijn om te kunnen reageren.
<< Terug naar de homepage

Informatie dichter

Dichtersnaam: Martin KagelingToon alle gedichten

Favorieten van Martin Kageling

  • Deze dichter heeft nog geen favorieten.

Martin Kageling is favoriet bij