VIER MAAL NAAR ACHTERBERG / NAAR ACHTERBERG I

Gerrit Achterberg (1905-1962) is een van de belangrijkste Nederlandse dichters van de vorige eeuw. Hij heeft de P.C. Hooft-prijs en de Constantijn Huygens-prijs gewonnen, maar hij heeft ook veel tijd van zijn leven doorgebracht in detentie en onder psychiatrisch toezicht wegens een misdaad. Wim Hazeu heeft in een prachtige biografie van Achterberg de samenhang tussen leven en werk van deze dichter beschreven. Achterberg lijkt wel de verpersoonlijking van alles wat poëzie in wezen betekent. In zijn gedichten (met een voorkeur voor het sonnet) gebruikt hij de magie van het woord. Als een 20ste eeuwse Orpheus wandelt hij door het grensgebied van verbeelding en werkelijkheid, van ruimte en tijd, van leven en dood, waarbij hij alle grenzen weet te overschrijden door de bezwering met zijn taal.

***

NAAR ACHTERBERG I

Ik liep Den Haag*in om zijn levensloop te kopen,
na jaren wording was ik dat eindelijk waard.
In de boekwinkel moest eerst worden verklaard
wat voor codes over het beeldscherm kropen.

Ten slotte bleef één mogelijkheid nog open,
wilde ik zijn Werdegang, volumineus vergaard,
persoonlijk kunnen volgen bij de huiselijke haard:
men moest bestellen. Woensdag, was te hopen.

kon ik mij hier, aan deze informatiedesk,
als mij dat schikte, na drie uur vervoegen,
dan lag een dichtersleven voor mij klaar.

Diezelfde avond zag ik televisiebeelden waar
zijn handschrift en portret – zelfs zijn groeve,
het toeval voor mij uitvergrootten tot grotesk.

Reacties (0) | 06/11/2018
Je moet lid zijn om te kunnen reageren.
<< Terug naar de homepage

Informatie dichter

Dichtersnaam: Martin KagelingToon alle gedichten

Favorieten van Martin Kageling

  • Deze dichter heeft nog geen favorieten.

Martin Kageling is favoriet bij