Nachtwandeling

Met een storende klik in de zwoele nacht
valt de deur achter mij in `t slot, heel zacht.
De hitte is naar de achtergrond gedrongen,
nadat de vogels niet meer zongen.

Door de warmte is de zin tot slapen omgezet
in de wens om te wandelen met lichte tred.
Het is twee uur in de nacht,
terwijl een wazig maantje naar mij lacht.

Miljoenen sterren verlichten `t firmament.
Een schouwspel dat geen weerga kent.
Als een lome deken,
hangt de stilte tussen bomen en kreken.

Geen blad dat ruist
daar de wind niet suist.
Doodstil hangen zij aan de twijgen,
terwijl zij naar de sterren neigen.

Het bos is stil;
geen gejoel en geen gegil.
Geheimzinnig begint mijn tocht,
met schaduwen bij elke bocht.

Het zijn mijn voetstappen
die mijn komst verklappen.
Zij zijn het die de rust verstoren
en zijn van verre reeds te horen.

Daar mijn voetstappen de stilte bedreigen,
door het knisperen der droge twijgen,
vervolg ik mijn gang met lichte tred.
Iedere stap wordt voorzichtig neergezet.

De nachtelijke rust
geeft mij een leegte onbewust,
met als belangrijkste bezigheid
het volgen der schaduwen terwijl ik schrijd.

In mij ontbrand een oer-gevoel
om de richting te bepalen naar mijn doel;
mijn oor ten luister te leggen
en zien wat de schimmen zeggen.

Mijn instinct zegt me wat mij wacht,
al wandelend in de nacht.
Een zilver spinnenweb geeft druppelend luister.
terwijl ik wandel in het duister.

Daar waar `t mos goud wordt weerkaatst,
als de maan zijn schijnsel plaatst,
is het de uil die met zijn ogen vonkt,
wanneer een veldmuis onder hem honkt.

Zij houdt zich zo stil als de wind
terwijl ik weet dat zij zich boven mij bevindt.
De stoere nachtuil, kijkt dwars door alles heen
ik voel het; ik ben niet meer alleen.
DdJ

386

Reacties (2) | 04/11/2018
Je moet lid zijn om te kunnen reageren.

Recente reacties

  1. Leuk gedicht Dolf.
    Een nachtwandeling tijdens een zwoele nacht, die er steeds meer zullen komen door de klimaat verandering.
    Nog een fijne dag morgen
    Ruud
<< Terug naar de homepage

Informatie dichter

Dichtersnaam: Dolf de Jong

Terug kijkend op de tachtig jaren, dat ik onopgemerkt rondloop op onze aardkloot, waarvan de eerste drie jaren voor mij een mistig verleden zijn. Van daarna is mij veel bijgebleven. Zoals de oorlogsjaren, wij woonden toen in Noordwijk aan zee, vlak achter de Noord Boulevard, naast hotel Den Hollander waarachter zich toen nog een boerderij bevond. Wij speelden daar vaak in de hooiberg. Toen er op de boulevard een bom werd gegooid, werd ook ons huisje zo beschadigd dat wij moesten verhuizen en in Noordwijk Binnen zijn komen wonen. Zo staat mij ook nog helder op het netvlies, de hongerwinter waarin ik bedelend bij de gegoede lui aanbelde voor een boterham en dan thuis de opbrengst kon verdelen onder mijn zwaar zieke vader, broer en zus. Ik mocht toen elke vrijdagavond bij de burgemeester in de keuken komen eten. Voorts stond ik elke dag in de rij bij de gaarkeuken. Ik weet nog, nadat we bevrijd waren, hoe ik met een oom van mij, mee liep naast de colonne weg marcherende Duitse soldaten om daar de weggegooide sigarettenpeuken voor mijn oom op te rapen. Ja zo herinner ik mij nog heel mijn jeugd. Op mijn dertiende ging ik van school en ging met de KW 86 naar zee op haringvangst, om voor thuis de kost te verdienen. ‘s nachts rond twee uur werden wij dan door de schipper gewekt en gingen dan de netten binnenhalen. Ik stond dan als afhouder aan de winch om de drie km lange kabel waar de netten aan vast zaten naar binnen te halen. Wij werkten dan tot een uur of zes en om zeven uur ging een ieder naar de kooi tot de schipper de scheepsbel weer liet klinken. Later heb ik toen ook nog op de KW 38 en op de Vlaardingen 115 gevaren. Daarna werd ik door een Noordwijkse kapitein van coaster Jaba, gevraagd om bij hem als kok te komen varen. Dat heb ik toen een klein jaar gedaan. Ik wilde echter aan dek werken. Ik was echter afgekeurd wegens kleurenblindheid. Ik heb toen zeven jaar op de Rijn gevaren tot daar door de invoering van radar ook de keuring werd ingevoerd en ik geen schipper kon worden. Toen ben ik als scheepscontroleur in de haven gaan werken, om later als veilheidsbeambte de vut in te gaan. Toen ben ik begonnen met het schrijven van gedichten. Ik schrijf verhalende gedichten. Dus geen echte gedichten die lezer driemaal moet herlezen om door te krijgen wat de dichter bedoeld. Ik hou mij daarbij meestal aan een strak rijm beleid. Waardoor mijn werkjes door echte dichters worden aangemerkt als een soort van sinterklaasgedichten. Ik heb het zelfs aangedurfd om een website te maken “ www.dichteronderdemolen.eu “ met voorlopig negentien pagina’s. En een honderdtal gedichten. Ook ben ik zo brutaal geweest, om zelfs een boek te schrijven van 320 pagina`s de titel i: "De oceaan gaf het geheim prijs". Ik heb het in eigen beheer uitgegeven en wat de kosten betreft ben ik daar aardig uitgesprongen.

Toon alle gedichten

Favorieten van Dolf de Jong

  • Deze dichter heeft nog geen favorieten.

Dolf de Jong is favoriet bij