Oorlog

Een rivier van tranen in de woestijn.
Zandhopen roodgekleurd van `t bloed.
Dat alles door de mens zijn karabijn,
in een strijd om `s-anders goed

Moeders verscheurd van verdriet.
Een huilend kind dat z`n ouders nergens ziet.
alles ziet zwart en bruin,
alles voor hun ogen ligt aan puin.

Vertwijfeld hondengeblaf,
aan de rand van een massagraf
Ziekenhuizen vol gewonden
Links en rechts overal gevonden.

Soldaten lopen zoekend rond,
zich toe eigenend wat men vond.
Doelloos lopen daar de runderen;
de soldaten zijn aan `t plunderen

Dit zijn de wereldtaferelen,
waar mensen luisteren naar bevelen.
Gegeven door een president.
Wie is dan eigenlijk die vent?

Wie geeft hem het recht te laten doden;
wat is hij dan meer dan wij,
staat hij dan boven alle goden,
wie en wat maakt hij nu eigenlijk vrij?

Het zijn de valse strijd heren
Die op de doden teren.
Het is hun zucht naar macht;
waardoor de mens vruchteloos op vrede wacht

Zelfs de kerk moet er aan geloven,
hij geeft de zegen aan zwaard en lans.
Als kwamen de bevelen juist van boven
Met een goddelijke glans.

Want strijdend in de naam van God;
vliegt men zelfs zijn naaste naar de strot.
Daarom wordt elke strijd heel onverdroten,
met een Goddelijk sausje overgoten.

Door het doden in Godsnaam,
Is men gezuiverd van elke blaam
Zelfs de president is dan een held
hij heeft zijn zin; de macht en `t geld.

Hierdoor wonen in de armste landen de rijkste mensen,
alleen zijn dat er maar een paar.
Die hebben alles wat zij zich wensen;
terwijl er armoede heerst onder miljoenen mensen.
DdJ.

LoadingVoeg toe als favoriet
Je moet lid zijn om te kunnen reageren.
<< Terug naar de homepage

Informatie dichter

Dichtersnaam: Dolf de Jong

Terug kijkend op de tachtig jaren, dat ik onopgemerkt rondloop op onze aardkloot, waarvan de eerste drie jaren voor mij een mistig verleden zijn. Van daarna is mij veel bijgebleven. Zoals de oorlogsjaren, wij woonden toen in Noordwijk aan zee, vlak achter de Noord Boulevard, naast hotel Den Hollander waarachter zich toen nog een boerderij bevond. Wij speelden daar vaak in de hooiberg. Toen er op de boulevard een bom werd gegooid, werd ook ons huisje zo beschadigd dat wij moesten verhuizen en in Noordwijk Binnen zijn komen wonen. Zo staat mij ook nog helder op het netvlies, de hongerwinter waarin ik bedelend bij de gegoede lui aanbelde voor een boterham en dan thuis de opbrengst kon verdelen onder mijn zwaar zieke vader, broer en zus. Ik mocht toen elke vrijdagavond bij de burgemeester in de keuken komen eten. Voorts stond ik elke dag in de rij bij de gaarkeuken. Ik weet nog, nadat we bevrijd waren, hoe ik met een oom van mij, mee liep naast de colonne weg marcherende Duitse soldaten om daar de weggegooide sigarettenpeuken voor mijn oom op te rapen. Ja zo herinner ik mij nog heel mijn jeugd. Op mijn dertiende ging ik van school en ging met de KW 86 naar zee op haringvangst, om voor thuis de kost te verdienen. ‘s nachts rond twee uur werden wij dan door de schipper gewekt en gingen dan de netten binnenhalen. Ik stond dan als afhouder aan de winch om de drie km lange kabel waar de netten aan vast zaten naar binnen te halen. Wij werkten dan tot een uur of zes en om zeven uur ging een ieder naar de kooi tot de schipper de scheepsbel weer liet klinken. Later heb ik toen ook nog op de KW 38 en op de Vlaardingen 115 gevaren. Daarna werd ik door een Noordwijkse kapitein van coaster Jaba, gevraagd om bij hem als kok te komen varen. Dat heb ik toen een klein jaar gedaan. Ik wilde echter aan dek werken. Ik was echter afgekeurd wegens kleurenblindheid. Ik heb toen zeven jaar op de Rijn gevaren tot daar door de invoering van radar ook de keuring werd ingevoerd en ik geen schipper kon worden. Toen ben ik als scheepscontroleur in de haven gaan werken, om later als veilheidsbeambte de vut in te gaan. Toen ben ik begonnen met het schrijven van gedichten. Ik schrijf verhalende gedichten. Dus geen echte gedichten die lezer driemaal moet herlezen om door te krijgen wat de dichter bedoeld. Ik hou mij daarbij meestal aan een strak rijm beleid. Waardoor mijn werkjes door echte dichters worden aangemerkt als een soort van sinterklaasgedichten. Ik heb het zelfs aangedurfd om een website te maken “ www.dichteronderdemolen.eu “ met voorlopig negentien pagina’s. En een honderdtal gedichten. Ook ben ik zo brutaal geweest, om zelfs een boek te schrijven van 320 pagina`s de titel i: "De oceaan gaf het geheim prijs". Ik heb het in eigen beheer uitgegeven en wat de kosten betreft ben ik daar aardig uitgesprongen.


Toon alle gedichten

Favorieten van Dolf de Jong

  • Deze dichter heeft nog geen favorieten.

Dolf de Jong is favoriet bij