PLEIDOOI

Pleidooi
I-Phone opname

Dit uitzicht heeft van zichzelf geen idee, behelst vechtende libellen, krassende kraaien, scherp gesneden riet. Vanaf een oever bedenk ik het water heel erg zachtjes te aarzelen. Als dit stilstand was dan bewoog het bijna niet.

Het is aaibaar van hitte, lanterfanterende wolken. Je kunt hier oneindig naar blijven kijken. Iets geringers is er niet. De attitude van de verheven waterlelies, het onstuimig groen van het telkens maar weer overdoen.

Het getuigt van een heimwee naar wat er is, teruggekeerde vlinders, brose papavers. Vind deze wereld uit, hij verblijft al aan jouw voeten, vruchtbaarder van toon dan je ooit bedenken zou: vredig, afwachtend, bestaand –

Elbert Gonggrijp,
slotgracht Egmond aan den Hoef,
zaterdag 9 juni 2018

Reacties (2) | 09/06/2018
Je moet lid zijn om te kunnen reageren.

Recente reacties

 1. Levend prachtig omschreven zoals het kan zijn,
  de vernietigingskracht van de natuur
  is er ook, die zien we zelden in het echt.
  • Dank je wel ebba22. Het was mij er vooral om te doen de zogenaamde schijnbare stilstand van de natuur te omschrijven. Dat heb ik ter plekke gedaan op een bankje door mijn impressies op te schrijven. In feite is de natuur altijd in beweging in opbouw en in afbraak, ook in de lente naar de zomer toe...

   Groeten,

   Elbert
<< Terug naar de homepage

Informatie dichter

Dichtersnaam: alexernst

Elbert Gonggrijp(Alkmaar, 1965).

Op 16-jarige leeftijd kwam hij voor het eerst in aanraking met de gedichten van Rutger Kopland. Hierin herkende hij zijn eigen toon, terwijl hij zelf nog nooit een gedicht had geschreven. Sindsdien is hij werkzaam als dichter. Zijn eerste gedichten hadden betrekking op zijn eigen emoties. Vanaf 1990 is zijn stijl meer op de waarneming gericht en minder op de innerlijke beleving. Nu schrijft hij zijn gedichten als beschouwer vanuit het wezen van de natuur, de mens, de liefde. Hij hoopt dat de lezer of toehoorder de eigen gevoelens via de zijne leert herkennen. In zijn huidige gedichten ‘schildert’ hij met woorden. Hij schrijft niet alleen vanuit de emotie, maar vertaalt ze naar zijn eigen symboliek. Dagelijks schrijven is voor hem pure noodzaak, als ademen. Dichten als een soort van ‘wordt vervolgd’. Elbert Gonggrijp bezit een eigen weblog te weten www.natuurgedichten.blogspot.com In het verleden voor 2011 heeft hij5 dichtbundels in eigen beheer uitgebracht te weten: " Ruisende Stilte ", " Ontvreemd domein ", " Gebroken wit ", " Zout " en " Voorbij elk kijken ". Zij zijn allen uitverkocht.

Toon alle gedichten

Favorieten van alexernst

 • Deze dichter heeft nog geen favorieten.

alexernst is favoriet bij