landleven

dat gebeurt je toch nooit in de stad
acht hazen voor je wielen
ze lichten haastig hun hielen
en kiezen daarna het hazenpad

fazanten, vlaamse gaaien, eenden
vliegen af en aan
het is een komen en een gaan
van grote en van kleine
dieren, bijen zoemen
en onder onze voeten bloeien
madelief en paardenbloemen

Reacties (9) | 10/04/2018
Je moet lid zijn om te kunnen reageren.

Recente reacties

 1. Voor mij hoeft die hele opsomming in de 2e strofe niet zo, Maatje

  ik zou 'van muizen en konijnen' gewoon laten vervallen (less is more!), want in de volgende regel krijg je al van grote en van kleine dieren en dat sluit mooi aan op 'het is een komen en een gaan. Dan heb je al meer dan genoeg gezegd! In elk geval een leuke reclame voor het landelijke leven!
 2. Een leuke oproep om wat vaker het platteland op te zoeken, Maatje.

  Misschien kun je voor de tweede keer dat je 'hazen' gebruikt nog een ander dier invullen.

  Groet,
  • Vind je het teveel hazen? Jij je zin, maak ik er muizen van, jammer is dan alleen dat ik de opeenvolging van aaaa's kwijt ben. Ratten passen niet zo in het lieflijke landleven. Weet je nog een dier met een a of eventueel een ij?

   groet,
 3. hoi Maatje,

  vooral de eerste strofe sleept me mee, al vlucht ik niet hoor...

  De tweede strofe nodigt wat mij betreft uit voor nog een derde strofe.

  hartelijke groet,
 4. Het landleven in optima forma.
  Het domein van de dieren ontstond daar toen er nog geen autowegen en fietspaden waren.

  Gelukkig dat de madelieven en paardenbloemen toch blijven bloeien!

  Mooi geschreven Maatje.
  Een lieve groet,
  • Bedankt voor je reactie, maar toch ben ik blij met vooral die fietspaden, zo kom je er tenminste op een prettige manier.

   groet,
<< Terug naar de homepage

Informatie dichter

Dichtersnaam: maatje pol

Waarschijnlijk was ik een dichter zodra ik woorden leerde kennen, alleen wist ik het niet. Werd al heel jong geraakt door bepaalde gedichten. Op 11-jarige leeftijd droeg ik op een schoolavond: Denkend aan Holland van Marsman voor. Moet je nu eens om komen. Maakte vaak korte gedichtjes die in de loop der jaren verdwenen, verscheurd en in ieder geval vergeten zijn. Heb wel regelmatig cabaretjes gemaakt voor allerlei gelegenheden. Tot ik een jaar of 15 geleden een dichter tegenkwam, die een lezing hield in een boekwinkel in onze stad. Hij werd mijn poëzieleraar, het geleerde probeer ik te gebruiken en weer door te geven door lezingen, workshops en het lezen van eigen gedichten op uitnodiging of op open podia. Inmiddels heb ik enkele bundels uitgegeven in eigen beheer en heb nu zelf twee “leerlingen”. Misschien dat ik daardoor bij de Dichterskring wel eens wat “belerend” overkom. Maar ik denk dat je meer hebt aan opbouwende kritiek dan alleen maar “wat mooi” voor een gedicht waar zo een paar taalfouten uit te halen zijn.

Toon alle gedichten

Favorieten van maatje pol

 • Deze dichter heeft nog geen favorieten.

maatje pol is favoriet bij