HOND AAN ZEE

Hond aan Zee
Ter nagedachtenis aan mijn moeder

Het stormde. Wij werden gezandstraald. De hond rende wat uitgelaten rond, wentelde zich op het strand, rende op ons de tijd ver vooruit. Ik wilde de tijd voorbij. Ik wilde destijds mijn wanhopige tijd in jouw tijd, als een kind veilig en geborgen.

Jij wist je met mijn tijd geen raad. Alles gaat voorbij, zelfs als je ervan uitgaat dat er geen uitgang bestaat, als elke raad in de wind, als elk advies je tegenstaat. We dronken warme chocola met slagroom uiteraard. Of het geruststelde.

De hond aan zee ging weer mee. Zich van geen kwaad bewust. Hij had de golven gekust, een doel voor ogen gehad ergens ver weg, waar wij niet konden zijn. Zijn ongeduld groter dan ons reiken –

Elbert Gonggrijp,
Egmond aan den Hoef,
dinsdag 10 april 2018

Reacties (3) | 10/04/2018
Je moet lid zijn om te kunnen reageren.

Recente reacties

 1. Het leest als een schilderij, Elbert. En het ontroert en raakt aan.
 2. Alexernst,

  een mooi, intens beeld van verlies zet je hier neer. Ze zee neemt de beelden mee.

  Treffend

  groet,
 3. Fantastisch AlexErnst hoe jij deze herinnering aan je moeder en jullie hond aan zee zo mooi beeldend weergeeft en met ons deelt!
  Een prachtig gedicht!

  Een hartelijke lieve groet,
<< Terug naar de homepage

Informatie dichter

Dichtersnaam: alexernst

Elbert Gonggrijp(Alkmaar, 1965).

Op 16-jarige leeftijd kwam hij voor het eerst in aanraking met de gedichten van Rutger Kopland. Hierin herkende hij zijn eigen toon, terwijl hij zelf nog nooit een gedicht had geschreven. Sindsdien is hij werkzaam als dichter. Zijn eerste gedichten hadden betrekking op zijn eigen emoties. Vanaf 1990 is zijn stijl meer op de waarneming gericht en minder op de innerlijke beleving. Nu schrijft hij zijn gedichten als beschouwer vanuit het wezen van de natuur, de mens, de liefde. Hij hoopt dat de lezer of toehoorder de eigen gevoelens via de zijne leert herkennen. In zijn huidige gedichten ‘schildert’ hij met woorden. Hij schrijft niet alleen vanuit de emotie, maar vertaalt ze naar zijn eigen symboliek. Dagelijks schrijven is voor hem pure noodzaak, als ademen. Dichten als een soort van ‘wordt vervolgd’. Elbert Gonggrijp bezit een eigen weblog te weten www.natuurgedichten.blogspot.com In het verleden voor 2011 heeft hij5 dichtbundels in eigen beheer uitgebracht te weten: " Ruisende Stilte ", " Ontvreemd domein ", " Gebroken wit ", " Zout " en " Voorbij elk kijken ". Zij zijn allen uitverkocht.

Toon alle gedichten

Favorieten van alexernst

 • Deze dichter heeft nog geen favorieten.

alexernst is favoriet bij