negen levens

zijn rode vacht
is nog zo mooi
en glanzend zacht
maar koud en stijf
is al het kleine lijf

zijn nagels krabbelen
niet meer aan de deur
laat me toch binnen
het laatste zachte
spinnen is nu stil
de ogen kijken in
het niets
aan mij voorbij

zijn negen levens
zijn geleefd
maar
hoe vertel je dat
het levenslustig kleine kind
dat angstogig
op zijn thuiskomst wacht?

nu vraagt zij zacht
moeten zieke poezen dan
altijd voor altijd bij de
dierendokter blijven

herplaatsing n.a.v. het gedicht “Poes” van Enny Treffers-Holsboer

Reacties (4) | 09/04/2018
Je moet lid zijn om te kunnen reageren.

Recente reacties

 1. Hoe vertel je dat een kind...
  Blij dat je dit gedicht herplaatste.

  Groet,
 2. Mooi Maatje! Heel andere invalshoek, lief ook. Van wanneer is je gedicht, denk van voor mijn tijd anders had ik het zeker gezien. Mijn gedichtje komt uit een bundeltje van vorig jaar. Groetjes, Enny
  • Op 2 juli 2016. Hieruit blijkt dus dat het soms best aardig is om een gedicht opnieuw te plaatsen. Inderdaad een andere invalshoek, maar juist daarom vond ik het leuk om er zo op te reageren. We hebben het allebei over de 9 levens, maar bij jou gaat het om de poes, bij mij eigenlijk meer om het kind.

   groet,
<< Terug naar de homepage

Informatie dichter

Dichtersnaam: maatje pol

Waarschijnlijk was ik een dichter zodra ik woorden leerde kennen, alleen wist ik het niet. Werd al heel jong geraakt door bepaalde gedichten. Op 11-jarige leeftijd droeg ik op een schoolavond: Denkend aan Holland van Marsman voor. Moet je nu eens om komen. Maakte vaak korte gedichtjes die in de loop der jaren verdwenen, verscheurd en in ieder geval vergeten zijn. Heb wel regelmatig cabaretjes gemaakt voor allerlei gelegenheden. Tot ik een jaar of 15 geleden een dichter tegenkwam, die een lezing hield in een boekwinkel in onze stad. Hij werd mijn poëzieleraar, het geleerde probeer ik te gebruiken en weer door te geven door lezingen, workshops en het lezen van eigen gedichten op uitnodiging of op open podia. Inmiddels heb ik enkele bundels uitgegeven in eigen beheer en heb nu zelf twee “leerlingen”. Misschien dat ik daardoor bij de Dichterskring wel eens wat “belerend” overkom. Maar ik denk dat je meer hebt aan opbouwende kritiek dan alleen maar “wat mooi” voor een gedicht waar zo een paar taalfouten uit te halen zijn.

Toon alle gedichten

Favorieten van maatje pol

 • Deze dichter heeft nog geen favorieten.

maatje pol is favoriet bij