avondrust

er is het zacht vervagen van de dag
van dingen om ons heen en van elkaar
omgeven door wat al naar donker reikt
wij blijven zitten in dit laatste lichten
de dag wil nog niet zwichten
houdt zich aan ons vast

wie steekt de kaarsen aan
om donker dat er nog niet is
toch te verdrijven
of blijven wij nog even vaag vandaag

de boeken liggen roerloos in de hand
dansende letters laten weten
dat zij tekens zijn geworden zonder zin
zodat wij dan de zinnen maar vergeten
of laten liggen tot wat later

het mijmeren zet zich nog even voort
wat woorden zingen zachtjes rond
zonder de stilte aan te raken

Reacties (12) | 05/03/2018
Je moet lid zijn om te kunnen reageren.

Recente reacties

 1. Een prachtig gedicht Maatje, heel sfeervol!

  Een genietende zonnige dag vandaag!
  Hartelijk liefs,
  • Een beetje late reactie, maar in de eerste plaats had ik nogal een drukke maand en ook is het een feit dat ik lang niet iedere dag op Dichterskring bezig ben. Zoals jij kennelijk alles leest en becommentarieert, dat kan en wil ik eigenlijk ook niet. Sommige gedichten spreken me aan in positieve of negatieve zin en ik wil alleen commentaar geven als dat zinvol is en dat is soms niet positief, maar wel zinvol lijkt me dan.
   In ieder geval bedankt voor je altijd positieve commentaar.Ik vind het ook best als ik op m'n fouten gewezen wordt of ideeën worden gegeven voor verbetering. Graag zelfs.

   groet,
 2. Sfeervol schrijven, Maatje.

  Ik las het met genoegen.

  Groet,
  • Voor het gemak verwijs ik maar even naar mijn antwoord aan Corrie. Natuurlijk ben ik blij als een gedicht van mij positief wordt beoordeeld, dank daarvoor.

   groet,
 3. Maatje,

  ik zie het beeld voor me van de schommelstoel voor het raam, langzaam donker kleurende kamer het beeld neemt me mee, ook ik schommel en mijmer ...
  Met plezier gelezen!!


  lieve groet,
  • Voor het gemak verwijs ik maar even naar mijn antwoord aan Corrie. Natuurlijk ben ik blij als een gedicht van mij positief wordt beoordeeld, dank daarvoor.
   Een schommelstoel heb ik niet, maar wel een heel prettige: met de beentjes omhoog.

   groet,
 4. Met genoegen gelezen, Maatje. Gaaf ritme in alle strofen. Zondermeer om te herlezen!
 5. ja mooi deze verlaten van de dag nog even in de wacht.
  Met een zonnige groet.
  • Voor het gemak verwijs ik maar even naar mijn antwoord aan Corrie. Natuurlijk ben ik blij als een gedicht van mij positief wordt beoordeeld, dank daarvoor.

   groet,
 6. leest genoeglijk Maatje. Mooi.
  • Voor het gemak verwijs ik maar even naar mijn antwoord aan Corrie. Natuurlijk ben ik blij als een gedicht van mij positief wordt beoordeeld, dank daarvoor.

   groet,
<< Terug naar de homepage

Informatie dichter

Dichtersnaam: maatje pol

Waarschijnlijk was ik een dichter zodra ik woorden leerde kennen, alleen wist ik het niet. Werd al heel jong geraakt door bepaalde gedichten. Op 11-jarige leeftijd droeg ik op een schoolavond: Denkend aan Holland van Marsman voor. Moet je nu eens om komen. Maakte vaak korte gedichtjes die in de loop der jaren verdwenen, verscheurd en in ieder geval vergeten zijn. Heb wel regelmatig cabaretjes gemaakt voor allerlei gelegenheden. Tot ik een jaar of 15 geleden een dichter tegenkwam, die een lezing hield in een boekwinkel in onze stad. Hij werd mijn poëzieleraar, het geleerde probeer ik te gebruiken en weer door te geven door lezingen, workshops en het lezen van eigen gedichten op uitnodiging of op open podia. Inmiddels heb ik enkele bundels uitgegeven in eigen beheer en heb nu zelf twee “leerlingen”. Misschien dat ik daardoor bij de Dichterskring wel eens wat “belerend” overkom. Maar ik denk dat je meer hebt aan opbouwende kritiek dan alleen maar “wat mooi” voor een gedicht waar zo een paar taalfouten uit te halen zijn.

Toon alle gedichten

Favorieten van maatje pol

 • Deze dichter heeft nog geen favorieten.

maatje pol is favoriet bij