lege stad 1

hun huizen verlaten
vol gaten en scheuren
een raam en een deur
als een wond
in een hoek
nog wat boeken
een tafel hangt scheef
zo weinig bleef over
van wat er ooit was

het leven gaat door
in de lege stad
wat geef je de kinderen
die vragen om eten
en niet meer weten
waar is nog water
ze hebben zo’n dorst

luid klinken de schoten
in de huizen vol gaten
hoog brandt het vuur
in alle straten
ze worden gevonden
gewonden de doden
in een huis dat er
eerder nog stond
onrustig en schuw
hier achtergelaten
scharrelt tussen
het huisraad een hond

Reacties (7) | 18/02/2018
Je moet lid zijn om te kunnen reageren.

Recente reacties

 1. Maatje

  eerst je tweede gedicht hierover gelezen. Dat bracht mij bij dit vers.
  Mooi hoe de klanken het beeld versterken.

  Je kunt hier alleen maar stil van worden.

  hartelijke groet,
 2. En altijd weer is het volk het slachtoffer! Wat doen wij, mensen, elkaar aan voor maar zo'n korte tijd op aarde! Treffend neergezet, Maatje
 3. Het meeste ben ik onder de indruk van
  Kippevel van Dimph, hieruit blijkt dat ik de verwoesting van een stad op een indringende manier kon beschrijven. Het is ook zo vreselijk als je de beelden ziet.
  Allen bedankt voor het positieve commentaar.
  P.S. Ik heet geen Hilly, Jaap.
 4. Kippenvel terwijl ik dit gedicht lees. Er zijn alleen maar verliezers in een gruwelijke oorlog die nergens anders toe leidt dan tot dood en verderfenis.
  Een mooi slot met de zwervende hond
 5. Een mooie beschrijving van een desolaat oord, Hilly.

  Oorlog laat een spoor van vernieling en groot verdriet na.

  Groet,
 6. Intens triest deze verlaten stad!
  Zeer treffend verwoord Maatje.

  Een hartelijke groet,
 7. Je hebt het beeldend verwoord Maatje. Een rilling.

  Groet,
<< Terug naar de homepage

Informatie dichter

Dichtersnaam: maatje pol

Waarschijnlijk was ik een dichter zodra ik woorden leerde kennen, alleen wist ik het niet. Werd al heel jong geraakt door bepaalde gedichten. Op 11-jarige leeftijd droeg ik op een schoolavond: Denkend aan Holland van Marsman voor. Moet je nu eens om komen. Maakte vaak korte gedichtjes die in de loop der jaren verdwenen, verscheurd en in ieder geval vergeten zijn. Heb wel regelmatig cabaretjes gemaakt voor allerlei gelegenheden. Tot ik een jaar of 15 geleden een dichter tegenkwam, die een lezing hield in een boekwinkel in onze stad. Hij werd mijn poëzieleraar, het geleerde probeer ik te gebruiken en weer door te geven door lezingen, workshops en het lezen van eigen gedichten op uitnodiging of op open podia. Inmiddels heb ik enkele bundels uitgegeven in eigen beheer en heb nu zelf twee “leerlingen”. Misschien dat ik daardoor bij de Dichterskring wel eens wat “belerend” overkom. Maar ik denk dat je meer hebt aan opbouwende kritiek dan alleen maar “wat mooi” voor een gedicht waar zo een paar taalfouten uit te halen zijn.

Toon alle gedichten

Favorieten van maatje pol

 • Deze dichter heeft nog geen favorieten.

maatje pol is favoriet bij