DE KANTELENDE WERELD

DE KANTELENDE WERELD
In Memoriam Menno Wigman

Later, als ik je zou hebben leren begrijpen.
Maar er kwam nooit een later, de laatste
sigaret was inderdaad de laatste. Het leven
kort en kordaat een strak metrum van
ademen. Waarin emotie tekort schoot
viel dan uiteindelijk het doek.

Ik had je het liefst zo achtergelaten, want
wat zijn nu mijn woorden? Je had er zelf
meer dan genoeg. Je verspilde er geen
één. Je draaide er niet omheen. Zoals je
ging. Veel te vroeg. Je donker silhouet.
Niet meer omgekeken dan het
onvermijdelijk einde.

Jij maakte het verschil. Alles wat ik
zeggen wil kan nog rijpen, maar jij blijft
afgerond onaf in de schappen blijvender
van waarde napraten vanuit je graf.
Die ene juiste zin moet ik nog zien
te vinden als ik je voor mij uit
blijf prevelen –

Elbert Gonggrijp,
Egmond aan den Hoef,
vrijdag 2 februari 2018

Reacties (5) | 03/02/2018
Je moet lid zijn om te kunnen reageren.

Recente reacties

 1. Bijzonder Elmer en mooi dat zo’n markant man
  zichzelf bleef!
  Groetjes, Enny
 2. Een herdenking in een mooie vorm geschreven.
  • Dank je wel Hilly.... Ik kende maar weinig gedichten van Menno Wigman, maar was behoorlijk onder de indruk van zijn stijl en zijn voordrachten. Gecombineerd met de nieuwsfeiten rond zijn vroegtijdige dood kon ik niet anders dan dit welgemeende In Memoriam schrijven...

   Hartelijke groet,

   Elbert Gonggrijp
 3. Een zo aanrakend gedicht met prachtige strofen, Alexernst. Zeer zeker om te herlezen!
  • Bedankt voor je lieve commentaar Ingrid. Op zich schrijf ik eerder een In Memoriam bij iemand die ik bij leven heb gekend, maar zijn poëzie raakte mij. Ik ben eerder hier met gedichten geweest, maar nu dus weer terug bij de Dichterskring en hoop hier nu een lange tijd te zullen blijven...

   Hartelijke groeten,

   Elbert Gonggrijp
<< Terug naar de homepage

Informatie dichter

Dichtersnaam: alexernst

Elbert Gonggrijp(Alkmaar, 1965).

Op 16-jarige leeftijd kwam hij voor het eerst in aanraking met de gedichten van Rutger Kopland. Hierin herkende hij zijn eigen toon, terwijl hij zelf nog nooit een gedicht had geschreven. Sindsdien is hij werkzaam als dichter. Zijn eerste gedichten hadden betrekking op zijn eigen emoties. Vanaf 1990 is zijn stijl meer op de waarneming gericht en minder op de innerlijke beleving. Nu schrijft hij zijn gedichten als beschouwer vanuit het wezen van de natuur, de mens, de liefde. Hij hoopt dat de lezer of toehoorder de eigen gevoelens via de zijne leert herkennen. In zijn huidige gedichten ‘schildert’ hij met woorden. Hij schrijft niet alleen vanuit de emotie, maar vertaalt ze naar zijn eigen symboliek. Dagelijks schrijven is voor hem pure noodzaak, als ademen. Dichten als een soort van ‘wordt vervolgd’. Elbert Gonggrijp bezit een eigen weblog te weten www.natuurgedichten.blogspot.com In het verleden voor 2011 heeft hij5 dichtbundels in eigen beheer uitgebracht te weten: " Ruisende Stilte ", " Ontvreemd domein ", " Gebroken wit ", " Zout " en " Voorbij elk kijken ". Zij zijn allen uitverkocht.

Toon alle gedichten

Favorieten van alexernst

 • Deze dichter heeft nog geen favorieten.

alexernst is favoriet bij