Een nieuwe dag (Sonnet)

Al beschenen door ons dagelijks hemelvuur
zie ik de wolken kleuren, ze krijgen rode buiken
weldra zal de zon weer op gaan duiken
een toverachtig tafereel van slechts korte duur.

En op zo’n nieuwe dag, nog zo fris en zo puur,
in die frisse lucht die ik zo lekker vind ruiken
wacht ik met de vogels in bomen en struiken
op dit mooie moment in dit vroege ochtenduur.

Was mij de macht gegeven de tijd te vertragen
dan liet ik zeker dit moment van bijzonder beleven
langer duren opdat het niet snel weer zou vervagen.

Dit mooi gebeuren dat ons vaak wordt gegeven
in ons vochtig landje met tal van mistige dagen
als de zon zijn licht door de nevels laat zeven.
————

Reacties (7) | 18/01/2018
Je moet lid zijn om te kunnen reageren.

Recente reacties

 1. Prachtige laatste drie regels!
 2. Een mooie omschrijving van een wonder.
 3. Een bijzonder moment mooi beschreven.
  Maar toch een paar kleine dingen:
  Het beginwoord Al kan je beter weglaten, het betekent hetzelfde als reeds; tenzij je het wat ouderwetse alreeds wilt gebruiken, maar dan is het één woord. Het woordje reeds geeft mooi klinkerrijm met beschenen. In de 2e strofe kan je prachtige door mooie vervangen, een fraaie alliteratie en ook beter voor het ritme.
  In de 3e strofe zou ik gaat door zou vervangen.

  Hoe je het ook opschrijft: blijf er van genieten.

  groet,
  • Ik heb het gedicht gewijzigd zoals je
   hebt aangegeven.
   AL heb ik gekozen omdat ik Reeds wat gemaakt vind klinken.
   Prachtig is wat sterker dan mooi, maar inderdaad verbetert mooi het ritme en geeft de alliteratie met moment.
   Hartelijke groet
   en dank voor de aanwijzingen.
   Ruud
   • Fijn dat je iets aan mijn commentaar hebt gehad en het er ook mee eens bent. Met Al beginnen is natuurlijk ook prima en eigentijds. Trouwens wat een ander ook schrijft of adviseert, het blijft natuurlijk jouw gedicht. Maar ik vind het wel zinnig om mededichters suggesties te doen om een gedicht nog mooier te maken en ik hoop dat ze dat bij mijn gedichten ook doen. Het is natuurlijk ook leuk als je hoort waarom je gedicht goed of mooi is.

    groet,
 4. Knap geschreven momentopname Ruud, ik houd er ook zo van.

  Als je 'rood' voor 'zon' weghaalt, voldoe je dan niet meer aan het stramien van een sonnet? Ik vind dat woordje daar nl. nogal overbodig, omdat de wolken dat al duidelijk hebben gemaakt. Bovendien leest het m.i. ook veel ritmischer.


  Lieve groet,
<< Terug naar de homepage

Informatie dichter

Dichtersnaam: Ruud Grootveld

Ik ben voor de oorlog in het voormalige Oost Indië geboren en heb daar mijn jeugd doorgebracht.
In de oorlog in diverse Jappenkampen doorgebracht.
De levensbedreigende situatie daarna deed ons besluiten in 1946 naar Nederland te vluchten.
Na de middelbare school in Apeldoorn heb ik tot mijn pensionnering als Chemisch Technicus bij enkele Chemisch bedrijven gewerkt.
Tijdens mijn pensionering ben ik als hobby gedichten gaan schrijven.

Toon alle gedichten

Favorieten van Ruud Grootveld

 • Deze dichter heeft nog geen favorieten.

Ruud Grootveld is favoriet bij