Nooitmeer alleen met mezelf

Niemand verwacht dat ik
consequent en inclusief
in één richting denk
maar zo ben ik wel
overtuigd van eigen kunnen
rotsvast geloof in mijzelf

U heeft gelijk mij
een narcist te noemen
Op zondag speel ik
een god der wrake
deel ik met hartstocht
vergiftigd snoepgoed uit

aan hun die het verdienen
en wees gerustgesteld, het
zijn maar woorden, dus als
u gaat, dan is het maar
een bijkomend placebo effect
wees moedig en tanden op elkaar

Reacties (2) | 14/11/2017
Je moet lid zijn om te kunnen reageren.

Recente reacties

 1. Het zijn maar woorden Stan, dat is zo.

  Toch zou ik graag 'hen' in plaats van 'hun' in de begin zin van de laatste strofe willen lezen.

  Mijn tanden houd ik ondertussen op elkaar ;)
  • Gebruik het persoonlijk voornaamwoord hen in de volgende gevallen:

   Na een voorzetsel. Bijvoorbeeld: 'Ik geef het boek aan hen'; 'Ik deed het voor hen'; 'Zijn houding jegens hen'; 'Hoe gaat het met hen?'; 'Hij blijft altijd bij hen'; 'De mensen stonden om hen heen'; 'Dankzij hen ben ik op tijd'; 'Wat moet er volgens hen gebeuren?'; 'Ik krijg het van hen.'
   Als lijdend voorwerp. Bijvoorbeeld: 'Ik bekijk hen'; 'Hij ontslaat hen'; 'Zij mijdt hen.' Een goed controlemiddel: als je de zin lijdend maakt (met worden), verandert hen in het onderwerp zij ('Ik bel hen/hun op' - 'Zij worden opgebeld' - dus 'Ik bel hen op').
   Gebruik het persoonlijk voornaamwoord hun als het een meewerkend voorwerp is (ook wel een indirect object genoemd) en er geen voorzetsel voor staat. Je kunt er dan vaak wel een voorzetsel bij denken (bijvoorbeeld aan, voor, bij of volgens) of een voorzetselgroep (met betrekking tot, ten aanzien van e.d.). Voorbeelden:

   Ik geef hun het boek. (hun = 'aan hen')
   Hij schonk hun een kopje koffie in. (hun = 'voor hen')
   Hij rookt hun te veel. (hun = 'volgens hen, wat hen betreft')
   China is hun te ver. (hun = 'voor hen')
   De tranen stonden/sprongen hun in de ogen. (hun = 'bij hen')
<< Terug naar de homepage

Informatie dichter

Dichtersnaam: Stanislaus Jaworski

Ik geef Tai Chi in België en Nederland aan ouderen. Ik ben lid van een filocafé en probeer de energiestromen in een mens te optimaliseren. Ik doe vrijwilligers-werk voor senioren, een combinatie van gesprekstherapie, massage-technieken en adviezen over een gezonde levensstijl. Het voorlezen van gedichten, verhalen en het zingen van liedjes dragen hieraan bij. Met kruiden uit de keuken en de Nederlandse kruidenleer ondersteun ik genezingsprocessen.

Daarnaast begeleid ik in Nederland een aantal dagen in de week mijn 96-jarige moeder, die heel slechtziend en zeer doof kan zijn.

In Den Engel heb ik tot februari 2017 samen met Marjon van der Vegt een gedichtencafé te 's-Gravenhage met de naam Dichter Bij Den Engel (DBDE) gepresenteerd.

Via gedichten.nl heb ik een bundel laten verschijnen met de titel "Tonen van geleidelijkheid", waarin liefde, verlangen en verlies, de stem van de liefdesgodin laten horen.
In 2000 verscheen de tweetalige bundel A poem a day = Een gedicht per dag in eigen beheer. In 2005 een tweetalige co-produktie Octember in Manhattan (poëzie en foto's) bij Bright-Light Publishers in samenwerking met Willem Hoogduin.

Toon alle gedichten

Favorieten van Stanislaus Jaworski

 • Deze dichter heeft nog geen favorieten.

Stanislaus Jaworski is favoriet bij