I.M. Gerrit Komrij: Woordenschat

‘t Is wonderlijk om als een overwinnaar
De woorden op te kunnen vissen uit
Een zelden aangesproken reservoir
Van taal, een zwarte bron die zich ontsloot.

Zodra je in haar mijnengang afdaalt,
Daar sluimert alles wat je moeder zei,
Daar zijn de woorden uit je jeugd verdwaald,
Daar is de taal nog nieuw en vogelvrij.

Wat wordt omhooggehaald gaat zich verbinden
Tot zinnen die zo helder zijn als glas
Ik zou er van geluk om moeten wenen.

Dat ik iets in mijn eigen hoofd kan vinden
Wat ik niet wist wat daar te vinden was
Fluor en mica in de dode stenen.

~*~

Uit: ‘Alle gedichten tot gisteren’
Uitgeverij Arbeiderspers 2004

Reacties (11) | 28/07/2012
Je moet lid zijn om te kunnen reageren.

Recente reacties

 1. Fijn dit delen Corry, dankjewel.

  Lieve groet met zon,
  • Dank je wel hoor Hilly voor je mooie reactie, ja ik vond dat ik de dichter Gerrit Komrij wat te kort deed in vegelijking met Rutger Kopland. Vandaar dit gedicht!

   Een prettige avond gewenst.
   Hartelijk liefs van Corry.*
 2. Bedankt voor de plaatsing van dit gedicht.
  • Graag gedaan Marion! Dank je wel voor je hartelijke reactie.
   Een prettige zondag gewenst, hier schijnt al een poos de zon, hopelijk ook bij jullie?

   Een hartegroet en liefs van Corry.*
 3. fluoriet een vrouwensteen
  mica vol ijzer een mannensteen
  • Heel hartelijk bedankt voor jouw mooie reactie Amethist en m.n. hetgeen jij schrijft over de betekenis van de stenen als expert. Fijn vind ik dit om te weten, ook absoluut heel treffend voor de persoon Komrij!

   Nogmaals dank en een prettige zondag toegewenst.
   Een hartegroet en liefs van Corry.*
 4. aan juliflower,

  dank je wel voor dit gedicht van gerrit komrij.

  een mooie keus.

  fijne dag verder,
  vriendelijke groet van maarten.
  • Graag gelezen weer.
   Lieve omarmende genegenheid en heel prettige zondag verder, sunset (ingo)
   • Zo'n I.M. verdient Gerrit Komrij toch absoluut ook. Verschillende heb ik er voor de dichter Rutger Kopland al geplaatst. Mijn laatste voor hem met een mooi gedicht 'Een middag op het land'. Per ongeluk had ik het gewist, dom, dom!
    Dit gedicht van Gerrit Komrij vind ik persoonlijk ook heel speciaal en mooi geschreven!

    Hartelijk bedankt Ingo voor je mooie reactie!
    Een prettige zondag wens ik je toe.
    Hartelijk liefs van Corry.*
  • Heerlijk jouw reactie Maarten, heel hartelijk!
   Ja, ik vond zelf dat ik de dichter Gerrit Komrij wat te kort had gedaan in vergelijking met Rutger Kopland - het gedicht van hem 'Een middag op het land' staat er weer - daarom nu dit absoluut mooie gedicht van Komrij, waar echt heel veel inzit, ook prachtig wat Amethist over zijn laatste zin schrijft. ja zij heeft verstand van stenen en ik vind het treffend voor Komrij, zoals hij zich vaak voelde, het mannelijke en vrouwelijke, m.i. soms niet helemaal verenigbaar!

   Een prettige zondag toegewenst Maarten. Hartelijke groet en liefs van Corry.*
  • Goedenavond Maarten.
   Heel hartelijk bedankt voor je mooie reactie bij dit gedicht van Gerrit Komrij. Ja, ik vond dat ik deze dichter wat tekort gedaan had in vergelijking met mijn I.M.'s bij Rutger Kopland, vandaar nog dit werkelijk heel mooie gedicht van hem.
   Heb je trouwens gezien dat ik het gedicht 'Een middag op het land' van Kopland weer opnieuw geplaatst heb, ik had het toch gewist? Misschien wil je er ook weer een reactie bij schrijven Maarten, dat zou ik fijn vinden, zie maar!

   Nog een mooie resterende maandagavond gewenst en voor straks lekker slapen.
   Hartelijk liefs van Corry.*
<< Terug naar de homepage

Informatie dichter

Dichtersnaam: Corry Broer

Beste soulmates in de dichtkunst.

Verwondering en bewondering
voor het leven wil ik graag
met jullie delen.
Po√ęzie over de prachtige natuur,
ook liefde in verschillende facetten kunnen mijn ogen en zinnen strelen.

Sinds 2006 publiceer ik op internet, in het begin bij Dichttalent en sinds vijf jaar bij Dichterskring en ook op Facebook!

Voorheen was mijn pseudoniem
Juliflower.
Ik ben geboren op 7 juli 1944 te Ouderkerk aan de Amstel.

Hartelijk liefs van Corry.*

E-mailadres: cornelia.broer@gmail.com

Toon alle gedichten

Favorieten van Corry Broer

 • Deze dichter heeft nog geen favorieten.

Corry Broer is favoriet bij